آشنایی با ترام و کاربردهای آن


 آشنایی با ترام و کاربردهای آن

ترام چیست و چه کاربردی دارد؟

 

آیا تا‌به‌حال به این فکر کرده‌اید که ترام چیست و چه کاربردی دارد؟ شاید برای‌تان جالب باشد که دلیل وضوح و ظرافت محصولات چاپی همانند لیبل، سربرگ، پوسترو... که چاپ می‌کنید نقطه‌ای کوچک به‌نام ترام است. حضور ترام در انواع روش‌های چاپ، ثبت تصاویر یا نوشته‌های رنگی ضروری است. ترام به تصاویر شما لطافت و وضوح بالایی را هدیه می‌کند. نقطه‌ای از یک تصویر را در نظر بگیرید، آن را به نقاط کوچک‌تری تقسیم کنید. این نقاط از صفر تا صد درصدهای خاکستری را نشان می‌دهند. صفر رنگ سفید کاغذ و صد رنگ مرکب کاغذ را نشان می‌دهد. در ادامه به کاربرد و انواع ترام می‌پردازیم.

 

ترام چیست؟

از ترام می‌توان به‌عنوان کوچک‌ترین واحد در تصویر نام برد که روی تصاویر چاپ‌شده قابل تشخیص است. چاپ تصاویر سیاه‌وسفید به‌وسیله نقاط متعدد و منظم بزرگ و کوچکی صورت می‌گیرد که به‌صورت ساختار شبکه‌ای کنار یک‌دیگر قرار می‌گیرند. به این ساختار شبکه‌ای ترام می‌گویند.

 

کاربرد ترام چیست؟

از یک ذره‌بین کمک بگیرید و یک تصویر را از نزدیک تماشا کنید تفاوت موجود در ساختار عکس و تصویر چاپی کاملا مشهود است. شما نمی‌توانید نقاط تشکیل‌دهنده تصویر اصلی را در عکس ببینید؛ اما اگر یک تصویر چاپی را مشاهده کنید می‌توانید نقاط کوچک متعدد روی آن را به‌آسانی تشخیص دهید که نظم خاص آن‌ها در حالت قرارگیری، رنگ خاکستری سایه‌وروشنی را ایجاد کرده است و در نهایت تصویر را تشکیل می‌دهد. در واقع کاربرد اصلی ترام، همنشینی درست چهار رنگ اصلی (CMYK) توسط ترام است که بخش مهمی در چاپ تصاویر را شامل می‌شود. با ترام‌گذاری صحیح در چاپ‌های رنگی و چاپ‌هایی که در طیف رنگی خاکستری هستند، رنگ‌ها طوری روی هم قرار می‌گیرند که تصاویر وضوح و کیفیت خود را حفظ کنند. ترام اگرچه کوچک‌ترین عنصر در چاپ تصاویر است؛ اما ضروری‌ترین و موثرترین بخش آن محسوب می‌شود.

 

ترام در چه اشکالی دیده می‌شود؟

اشکال ترام از مواردی است که توجه زیادی به آن نمی‌شود. طراحان پس از طراحی تصویر، پیش از چاپ تصویر به بررسی و کنترل فیلم و زینک می‌پردازند؛ اما به اشکال ترام و اهمیت آن توجهی ندارند. اشکال ترام شامل دایره، بیضی، مربع، فانتزی و ... می‌شود که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند و برای شکل خاصی از چاپ استفاده می‌شوند. توجه طراح و ناظر چاپ به اشکال ترام ضروری است؛ زیرا از ترام‌های مربعی‌شکل برای چاپ افست و در تصاویر پرتره از ترام‌های بیضی استفاده می‌شود. در ترام‌های مربعی‌شکل، ترام واضح‌تر است و ترام‌های بیضی ظرافت منحصربه‌فردی دارند. همچنین در چاپ هلیوگراور از سایر ترام‌ها استفاده می‌شود. شکل ترام در چاپ‌های مختلف متفاوت است؛ به این صورت که ترام‌ها در چاپ افست در نقاط تیره، بزرگ‌تر و در نقاط روشن کوچک‌تر می‌شوند. سایز ترام‌ها در چاپ هلیوگراور یکسان است و تاریک و روشنی آن از تغییر میزان گودی ترام‌ها انجام می‌شوند.

لازم به ذکر است ترام‎ها از نظر شکل به 4 دسته تقسیم می‌شوند:

  • دسته اول ترام‌های منظم هستند که فاصله بین نقاط در این دسته مساوی است؛ اما اندازه نقاط آن متفاوت است.
  • دسته دوم ترام‌های غیرمنظم 1 هستند که فاصله میان نقاط آن برابر نیست؛ اما نقاط آن سایز و شکل یکسانی دارند.
  • ترام غیرمنظم 2 دسته دیگر از ترام‌هاست که فاصله در بین نقاط آن برابر نیست و دارای سایز متغیر هستند؛ اما از اشکال مشابهی برخوردارند.
  • در ترام‌های غیرمنظم 3 فاصله میان نقاط برابر نیست، اندازه نقاط متغیر و غیر هم‌شکل هستند.

 

ترام‌ها باید در چه زاویه‌ای قرار گیرند؟

برای نمایش درست تصاویر و درست قرارگرفتن رنگ‌ها روی هم، تراکم‌گذاری انجام می‌شود. در نظر داشته باشید ترام‌ها باید در زاویه‌های متفاوت و مناسبی قرار گرفته شوند تا نمایش تصاویر به‌درستی صورت گیرد. داشتن زاویه‌های مختلف و مناسب در ترام بااهمیت است؛ در صورتی‌که ترام در یک تصویر با زاویه یکسانی از هر رنگ ایجاد شود، تصویر شما بعد از چاپ بدون‌کیفیت خواهد بود.

سیستم بینایی در زاویه 45 درجه کم‌ترین دید و در زاویه صفر یا 90 درجه بیشترین دید را دارد. شکلی از لوزی را در نظر بگیرید، قطرهای آن دارای زاویه 90 درجه است دید بهتری در مقایسه با مربع که زاویه 45 درجه می‌سازند دارد. همچنین درصورتی‌که اختلاف زاویه بین دو ترام از 30 درجه کمتر باشد حالت پیچازی که نوع خاصی از چاپ را نشان می‌دهد در آن ایجاد می‌شود. در حالت پیچازی لطافت رنگ‌ها از بین می‌رود و تصویر پیچیده‌ای دریافت می‌کنید. اکنون برای چاپ تصویری با کیفیت باید ترام مناسب را برای هر رنگ از 4 رنگ اصلی در نظر بگیرید. زاویه‌های استاندارد در چاپ افست به صورت K=45، Y=0، M=75 و C=15 است. از آن‌جایی که رنگ مشکی بیشتر از دیگر رنگ‌ها دیده می‌شود و باید در زاویه‌ای باشد که کمترین دید را دارد، در زاویه 45 درجه قرار می‌گیرد. همین‌طور بیشترین دید در رنگ زرد با زاویه 90 درجه یا صفر است.

 

دقت ترام چگونه محاسبه می‌شود؟

دقت ترام به ریز بودن یا درشت بودن ترام اشاره دارد. محاسبه اندازه ترام بر حسب خط بر سانتی‌متر (Lcm) یا خط بر اینچ (LPI) انجام می‌شود. به این صورت که هرچه LPI در دقت ترام کمتر باشد تعداد خطوط کمتری نیز در یک اینچ جا می‌گیرد. به این نکته توجه کنید که هرچند کار با ترام‌های درشت راحت‌تر است؛ اما قادر نخواهید بود جزئیات را در این تصاویر مشاهده کنید. LPI در چاپ افست 150 الی 200 است؛ اما انتخاب دقت ترام به موارد دیگری مانند نوع کاغذ، نوع دستگاه و مرکب چاپ وابسته است. اگر می‌خواهید خروجی کار بهتری داشته باشید باید دقت ترام را افزایش دهید. معمولا نوع کاغذ مورد استفاده و میزان جذب رنگ آن در چاپ‌های مختلف متفاوت است، در چاپ سیلک‌اسکرین دقت کار پایین است؛ به‌همین دلیل از ترام‌های درشت در تصویر استفاده می‌شود.

 

چند نوع ترام وجود دارد؟

ترام انواع مختلفی دارد که هر نوع کاربرد خاص خود را دارد. در ادامه به بررسی انواع ترام و کاربرد آن‌ها می‌پردازیم.

 

ترام متعارف

ترام متعارف از رایج‌ترین نوع ترام‌هاست که پایه تصویر چاپی را شکل می‌دهد. فاصله نقطه مرکزی در این ترام‌ها برابر است و در قسمت‌های کم‌رنگ‌تر تصویر مشاهده می‌شوند. ابعاد ترام‌ها در نوع متعارف کاهش می‌یابد و تشکیل‌دهنده تصویرهای تک‌رنگ با میزانی از سایه‌روشن هستند. اندازه ترام‌ها در ترام متعارف براساس تغییر رنگ کم و زیاد می‌شوند؛ اما فاصله‌ها یکسان می‌مانند. این نوع ترام به دلیل استفاده راحت، رایج‌تر است؛ اما وضوح کمتری در مقایسه با نوع FM دارد. برای اینکه بتوانید تاثیر بهتری در تصویر نهایی بگذارید، از ترکیب ترام FM و متعارف استفاده کنید.

 

ترام FM

این نوع ترام به دلیل ظرفیت بالای آن در مقایسه با ترام‌های معمولی یا متعارف، برای تصاویری که جزئیات بیشتری دارند مناسب‌تر هستند. مشکلات عمده‌ای مانند چند رنگ افتادن روی یک‌دیگر، تاثیر تغییرات آب‌وهوایی و ... در چاپ تصاویر وجود دارد. خبر خوب این است که ترام FM این مشکلات را به حداقل رسانده است، با استفاده از این نوع ترام می‌توانید تصاویر واضح‌تری داشته باشید. از آن‌جایی که ابعاد ترام‌ها در اف‌ام کوچک‌تر است، تصاویر تشکیل‌شده با این نوع ترام وضوح بالاتری دارند. همچنین مشکلاتی مانند پیچازی‌‌شدن، گل ترام یا مویره را نخواهید داشت. ‌همین‌طور دامنه رنگی این ترام در مقایسه با دیگر ترام‌ها وسیع‌تر است.

 

در چاپ تصاویرتان چه نوع ترامی را به‌کار می‌برید؟

شبکه چاپ در این مطلب به سوال ترام چیست و چه کاربردی دارد؟ پاسخ داده است. شاید تا کنون حتی نام ترام را هم نشنیده بودید و هیچ اطلاعاتی در این مورد نداشتید. اکنون با مطالعه این مطلب می‌توانید تصاویر باکیفیت‌تر و با وضوح بالاتری چاپ کنید. هر جا با مشکل روبه‌رو شدید و به سوالی در این مورد برخورد کردید با ما تماس بگیرید تا در حل مشکل‌تان همراهی‌تان کنیم.

 




2024-10-21 13:00:13

چاپ/ طراحی_و_چاپ

فیس بوک گوگل پلاس تلگرام linkedin توئیتر پینترست